Kotkat kuuntelevat mutta työjuhta pukkaa päälle.
Mitä tehdä kun valintoja liian paljon, voinko tehdä oikean valinnan vai pitäisikö miettiä vielä lisää?
Intuitio voi auttaa tämänkaltaisessa tilanteessa, jos sitä osaa hyödyntää. Intuitio on parhaimmillaan silloin, kun tekijöitä ja valintoja on paljon. Ei ole selkeää yhtä ”oikeaa” vaihtoehtoa, jonka mukaan mennä, vaan on monta ns. kädenlämpöistä vaihtoehtoa.
Lähdettäessä pohtimaan asiaa tilanteen lähtökohdat saadaan selville helposti: lyödään faktat pöytään, käytetään hyväksi vain ajattelun ensimmäistä tasoa, ja oksennetaan kaikki se, mitä pinnallisesti tiedetään. Tulos tästä on odotettu – ajattelusta nykyhetkeen rajoittunut. Seuraavalle ajattelun tasolle pääseminen vaati jo hieman aikaa, vaivaa ja pari pannullista vahvaa kahvia. Näin päästään jo nykyisestä laajennetulle tasolle. Löydetään orastavia, syventäviä ja laajentavia ajatuksia. Niiden avulla päästään alkuun, mutta jos tavoitteena on mennä ajattelussa sinne, minne kukaan ei ole aiemmin mennyt – osannut edes kuvitella menevänsä – vaatii se ajattelun ja käyttäytymisen laajentamista. Tällöin otetaan intuitio käyttöön. Hyödynnetään ajattelua, jossa ei kehitetä mitään, pysähdytään, lopetetaan päättely, lopetetaan kriittisyys, perehdytään ulkopuoliseen näkökulmaan, kuunnellaan omaa kehoa ja sen tuntemuksia; asioiden läheisyyttä tai etäisyyttä, painoarvoa, mittasuhteita, sävyjä, mielikuvia. Rakennetaan sellaisia tilanteita – ryhmiä, asiakaskohtaamisia, vuorovaikutustilanteita – joissa ajatus voi liikkua vapaasti. Rohkaistaan kaikkea sitä ajattelua, joka keskittyy katsomaan, miltä asiat vaikuttavat, ei niinkään mitä ne ovat. Hyväksytään se, ettei aina olla ihan kärryillä siitä, missä mennään – annetaan mahdollisuus mahdolliselle.
Kerätään intuitio ja rationaalinen tieto toistensa rinnalle. Tästä kaikesta tiedosta saamme huomattavasti mielenkiintoisemman tarinan kerrottavaksi ja ennen kaikkea loppukädessä kokemuksena kuulialle.
Jutellaanko lisää? Puh. 040 748 0906, email antti.osara@elisanet.fi.