Ylenkatsova sokeus.
Kun Derreck Kayongo astui suihkuun Philadelphialaisessa hotellihuoneessa, hän näki sen minkä kaikki muutkin miljoonat liike- ja perhematkailijat olivat aikaisemmin nähneet ja johon kukaan muu ei aikaisemmin ollut puuttunut sen kummemmin: pieni palasaippua pienellä hyllyllä. Tällä kertaa siinä oli jotain erilaista. Se oli aivan uusi, avaamaton paketti. Se ei ollut se saippua jota hän oli käyttänyt edellisenä iltana.
Derreck Kayongo, stipendiopiskelija tiukalla opiskelijabudjetilla Ugandasta juoksi hotellin eteisaulaan vastaanottotiskille ja sanoi: ”Haluan varmistua että minua ei laskuteta tästä saippuasta, en ole käyttänyt sitä”. ”Ooh ei tietenkään, se kuuluu huoneen hintaan” sanoi virkailija tiskin takaa ja hymyili. ”Kiitos, mutta sain saippuan jo eilen kun tulin hotelliin. Missä se on?” ”Vaihdamme ne joka päivä kaikille hotellin asukkaille, siitä synny ei teille erillistä kustannusta”. Virkailija jatkoi tiskin takaa ja hymyili vielä leveämmin. Derreck oli ihmeissään ja hämmästynyt, jokaiseen huoneeseen ja joka päivä kaikkialle Amerikkaan! ”Mitä te teette vanhoille saippuapaloille?” Derreck kysyi. Vastaus oli että siivoaja heittää ne joka kerta roskiin. ”En ole matemaatikko mutta nopeasti laskettuna se on hirveä määrä saippuaa menee jätteeksi”. Derreckin silmät jäivät tuijottamaan virkailijan edelleen hymyileviä kasvoja, koska hän ei ollut uskoa mitä hän oli juuri kuullut. Juostuaan takaisin huoneeseensa Derreck tarttui puhelimeensa ja soitti isälleen joka oli vanha saippuatehtailija Ugandassa. ”Et ikinä usko tätä, mutta Amerikassa kerran käytetty saippuapala heitetään roskiin, heillä on varaa siihen”.
Mutta Kayongon mielestä se oli jotain hirveää johon kenelläkään hänen omassa kotimaassa ollut varaa. Epähygienisiin oloihin kuoli vuosittain yli kaksi miljoonaa ihmistä aivan turhaan. Saippua oli luksustavara johon kaikilla ei ikinä ollut varaa. Tästä syntyi hänelle oivallus. Hänen piti tehdä jätteestä jotain sellaista mikä auttaisi hänen kotimaataan. Löydettyään paikallisen yhtiön joka osasi pestä saippuat niin että sitä voitiin käyttää uudelleen , projekti Global Soap Projekt sai lähtölaukauksen. Siitä lähtien hän on toimittanut kierrätettyä saippuaa satoja tuhansia tonneja hygienia koulutuksen ohella kotimaahansa ja kolmeenkymmeneen muuhun Afrikan maahan.
Mitä me emme näe, vaikka näemme sen kaiken aikaa, sen joka on aivan suoraan edessämme jonka hyvin helposti ylenkatsomme.
Näkeminen vaatii kykyä katsoa, koska näemme sen mitä haluamme nähdä, näemme sen mitä meille on kerrottu – meille tulee sokeus lukea hetkeä. Omat henkilökohtaiset kerrostumat vääristävät ja vaikuttavat mitä näemme.
Mikä on hienoa, objektiivista katsomista voi harjoitella ja opetella. Mitä sinä haluaisit nähdä, jotain mitä et ole aikaisemmin edes tullut ajatelleeksi joka on vielä aivan edessäsi?
Jutellaanko lisää? Puh. 040 748 0906, email antti.osara@elisanet.fi.